Посолството във Вашингтон продължава да следи ситуацията с последствията от урагана

...
 Посолството във Вашингтон продължава да следи ситуацията с последствията от урагана
Коментари Харесай

Местата за гласуване в САЩ са готови за изборите frognews.bg

 Посолството във Вашингтон продължава да следи обстановката с последствията от урагана Иън. Заради наводнения, прекъсване на тока и връзките е имало заплаха три секции на територията на щата Флорида да не отворят порти. По информация от края на работния ден в петък локално време въпросните три секции - в Нейпълс, Сейнт Питърсбърг и региона на Орландо ще отворят порти в неделя за изборите. Заразлика от миналия ноември, този път няма информации за закъснение на доставка на машини, изборни бумаги и методически инструкции. 

 

Българите в Съединени американски щати ще гласоподават в 55 секции. Две са новите секции в Съединени американски щати за вота за български парламент – в Остин, щата Тексас и Рали, щата Северна Каролина. Поради липса на интерес няма да има секция в Балтимор, щата Мериленд. Балтимор е град, който е на към час от столицата Вашингтон, където секция има. Организирането на тези избори е протекло по подобен метод като преди, сподели Зоя Милчева – консул във Вашингтон.

 

„ Ентусиазъм имаше, може би някаква и отмалялост се усеща несъмнено измежду хората. Намериха се членове на изборните комисии, въпреки и не на всички места изключително елементарно, само че нямахме и някакви особени проблеми. За цялата страна имаме комисии образувани - някъде и с командировани от София сътрудници съвсем напълно. Имаме една такава комисия в региона на Лос Анджелис, която е в консулския им регион. Тя е в Портланд. Там по-трудно се получи и там главният състав е от командировани лица “.

 

По данни на ЦИК, за отваряне на секция в Портланд, щата Орегон са подадени 42 заявки и неналичието на доброволци за присъединяване в комисията демонстрира, че няма интерес съответно за тази активност. По информация на БНР деятели в българската общественост в Портланд въпреки всичко оказват помощ за изборите като да вземем за пример с намиране на зали. В останалите комисии в Съединени американски щати, главното присъединяване е на българската общественост като по закон има и командировани от Министъра на външните работи чиновници. Участието в комисиите от общността е на непринуден принцип и се заплаща с минимално по отношение на американските стандарти заплащане. Включилите се в процеса вършат това най-вече от предпочитание да оказват помощ на родината като и при тези избори интензивността при организирането е забележима.

 

„ Преди всичко желая да благодаря на общността, на нейните дейни представители. Без тях няма по какъв начин да се провежда и да протече целия този комплициран развой. Много разчитаме на тях. Трябва да се знае, че това са старания, доста старания, които те поставят напълно непринудено. Надявам се да продължим положителната работа с тях и за в бъдеще и всичко да протече добре и този път “, съобщи Зоя Милчева.

 

Кои документи са нужни за гласоподаване?

„ При гласоподаване гласоподавателите следва да удостоверят самоличността си пред СИК с български документ. Не може да се гласоподава с американски документи -паспорти, тъй че би трябвало да се показа годна персонална карта, паспорт, в това число дипломатически, длъжностен, краткотраен паспорт също може. Моряшки или пък военна карта, в случай че става въпрос за военнослужещи. В случай, че лицето има единствено документ с изминал период, а и в случай че е подал молба за издаването на нови персонални документи допустимо е да гласоподава и с изтеклите документи, като показа уверение по член 263, алинея втора от Избирателния кодекс, издадено от дипломатическо или консулско посланичество “, добави милчева.

 

Когато в процеса на гласуването, в случай че някой сметне, че вижда някакви нередности, какво може да се направи? Как да се подадат сигнали в деня на изборите.

„ Лицето, което откри това, има опция за подаване на сигнал до самата секционна изборна комисия, в случай че става въпрос за нейната активност. Възможно е да подава сигнали и до ЦИК в случай че става въпрос за някакви нередности от по-сериозен темперамент, може непосредствено до ЦИК “, посочи Милчева.

 

На вота през ноември имаше неясноти при гласуването с машини – предизвикателство, което в този момент не се чака: „ Членовете на СИК са осведомени с методическите инструкции за гласуването с машини и имат подготвеност да оказват помощ на гласоподаватели, които не могат да се ориентират. Така че имаме такава подготвеност те да коментират.

 

Трябва да се има поради, че част от състава на изборните комисии към този момент е умел. При няколко провеждани избори миналата година те към този момент натрупаха опит и знаят по какъв начин да подходят към случаи, когато зародят проблеми, къде да се съветват и по какъв начин да могат да оказват помощ на гласоподавателите най-ефективно “.

На този избор на местата за гласоподаване в Съединени американски щати няма ограничавания свързани с Covid пандемията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР